U bevindt zich hier: prak EE regenwatersysteem  
 REGENWATERSYSTEEM
niveau-schakeling
tijd-schakeling
dompelpomp
DC-voeding
 PRAK EE
'droogte'-detector
spelen met een ouwe GSM
parallelle poortproefjes
ad-omvormertje
Lappie-detector
regenwatersysteem
dossier simpele leugendetectors
variabel voedinkje
renovatie platendraaiertje
detectorschakeling
renovatie versterker
vintage audio
'vintage'-teller
upgrade klokradio
LFR
lichtdetectie
deurbel
kristalradio
En-schakelingetje
zonnepaneeloefening
flatscreen
Arduino-toestanden
99 teller

REGENWATERSYSTEEM
 

Je woont in een rijtjeshuis waar de regenput in een ver verleden toegegooid werd. Je ziet het niet onmiddellijk zitten om nieuwe regenput te plaatsen of de oude te renoveren. Wanhoop niet, je kan mbv een regenton en wat electroninca al heel ver geraken. Onderstaande info is ondermeer gebaseerd op deze website. De eigenaar was zelfs zo vriendelijk mij te antwoorden op enkele specifieke vragen die ik had....waarvoor dank...


 

Dit is de gedachtengang. We wensen het regenwater op te vangen in een regenton. Het water van de regenton gebruiken we vervolgens om het toilet mee door te spoelen. Volgende vraag duikt op: Hoe krijgt men het water uit de ton op het geschikte moment in de wc.


 

Men dient in het reservoir van de WC-pot een sensor te installeren die aan een niveauschakeling duidelijk maakt of er op het laagste niveau in het reservoir water staat of niet. Indien er geen water staat dient deze niveauschakeling een tijdsschakeling te activeren die op z'n beurt een dompelpompje, die in de regenton bengelt, gedurende een bepaalde tijd activeert. (de niveau- en tijdsschakeling alsook het dompelpompje zijn afkomstig van Conrad)



 
 

sensor in het WC-waterreservoir 




 

Monteer aub één of andere afsluitklep ergens in de regenwatertoevoerleiding want als het pompje stop met werken zal het water door- of afvloeien als de niveau's van de regenton en het reservoir niet gelijk zijn. (...en ze zijn nooit gelijk :P) Ik heb hier gekozen voor een niveau-afsluitklep. Het geeft tevens ook een veilig gevoel dat mocht de tijdschakeling ooit haperen en de pomp blijft pompen dat de toevoer toch afgesloten wordt op een bepaald niveau. Een klein nadeeltje hier is dat het pompje soms nog enkele seconden verder blijft pompen nadat toevoer al mechanisch is afgesloten maar 't zijn hele sterke pompjes...


 
 

Dit is nu m'n regenton. (afkomstig van de Collishop) De inhoud van deze regenton is om en bij de 650 liter. Even verderop heb ik nog een kleiner model staan van 300 liter waarvan ik desgewenst zijn inhoud kan overpompen naar de 650 liter ton. In feite kan ik beschikken over een 950 liter water. De tijdschakeling (en niveauklep) staan ingesteld om 6 liter per keer in het wc-reservoir toe te laten. Dit betekent dat men met deze samengestelde inhoud minstens 158 keer kan doorspoelen. Dit moet voldoende zijn om de neerslagloze dagen te overbruggen. De 650 liter regenton wordt dus voorzien van regenwater via een vulautomaat die in de regenpijp zit. Het voordeel aan dit systeem is dat men maar met 1 buis dient te werken. Als de regenton een bepaald niveau bereikt (en dreigt over te lopen) vloeit het water in de regenton via de vulautomaat terug naar de regenpijp. In de regenpijp zit eigenlijk een klein rubberen rond gootje die aansluit met de binnenkant van de regenpijp. Dat gootje tesamen met de regenton zijn 2 communicerende vaten. Het gootje in de regenpijp laat toe dat het overtollige regenwater (afkomstig van een overvolle ton of als het heel hard regent) verder wegvloeit naar de riolen.


 
 

De niveau- en tijdschakeling zitten samen met een voeding ingebouwd in een doosje. Vanuit deze doos vertrekt een kabeltje naar een dompelpompje die buiten in de ton hangt. Daarnaast vindt men hier ook de aansluitingen van de sensorkabel.


 

De hersenen van het regenwatersysteem

 

De tijdschakelaar is uitgerust met tiptoetsen. Die zijn in ons geval niet van nut. Deze schakeling moet aangestuurd worden door de niveauschakeling en niet door mensenhanden. Verbind dus de uitgang van het niveaurelais met de verbindingen van de settoets op de tijdschakeling. Pas de niveauschakeling aan door een 100 microFarad elco in serie te plaatsen met het relais. (stukje baan wegkrabben tussen +spanning en relais en deze vervangen door de elco) Zo zal het relais niet constant bekrachtigd worden en weer afvallen. Dit simuleert het even indrukken van de tiptoets op de tijdschakelaar. Het tijdsbestek om de pomp te laten werken was in mijn geval veel te kort. Het WC-reservoir vulde niet bij tot het gewenste niveau. Dus heb ik een extra condensator (100microFarad) in parallel over de bestaande condensator geplaatst.


 
 

De vulautomaat aangesloten op een regenpijp. Deze automaat kan aangesloten worden op regenpijpen van verschillende diameters. Daarnaast zit er ook een draaiknop aan om de automaat af te sluiten of te openen. Op de foto staat hij nu afgesloten. (pijl omhoog) Deze vulautomaat heb ik gekocht in de Brico. In mijn geval is het heel belangrijk dat ik alles kan afsluiten want ik moet m'n regentonnen kunnen laten leeglopen als er een langdurige en erge vorstperiode aanbreekt. De ton zou namelijk kunnen barsten...


 
 

Het regenwater is ondermeer afkomstig van een plat asfaltdak. Omdat er nogal veel korreltjes meevloeiden heb ik tussen de vulautomaat en de regenton een lege filterbehuizing gemonteerd. De behuizing bevat geen filter om de doorstroom van het regenwater niet te belemmeren. De zwaardere korreltjes zinken echter wel naar de bodem van de behuizing.


 
 

Er zit geen niveausensor in de regenton om aan te geven als de ton bijna leeg is. Het hoeft ook niet want een stukje regenwaterleiding nabij het toilet is doorzichtig en die ligt in een bocht naar het wc-reservoir toe. Als er niet gepompt wordt kan ik de waterstand aflezen in dat stuk leiding en aldus bepalen wanneer ik weer stadswater zal gebruiken.