U bevindt zich hier: prak EE zonnepaneeloefening  
 ZONNEPANEELOEFENING
beetje rekenen
 PRAK EE
'droogte'-detector
spelen met een ouwe GSM
parallelle poortproefjes
ad-omvormertje
Lappie-detector
regenwatersysteem
dossier simpele leugendetectors
variabel voedinkje
renovatie platendraaiertje
detectorschakeling
renovatie versterker
vintage audio
'vintage'-teller
upgrade klokradio
LFR
lichtdetectie
deurbel
kristalradio
En-schakelingetje
zonnepaneeloefening
flatscreen
Arduino-toestanden
99 teller

ZONNEPANEELOEFENING
 

Bedoeling is enkele 12VDC-toepassingen te voorzien van energie afkomstig van de zon. Alle toepassingen in de eerder besproken oefeningen regenwatersysteem en detectorschakeling verliezen hun interne 12VDC-voeding en worden nu aan een accu vastgemaakt die op zijn beurt energie onttrekt aan een zonnepaneel...




 

laagvermogenzonnepaneel in "actie" Het zonnepaneeltje laadt via de accuregelaar gestaag de loodaccu op. De schakelingen met hun dompelpompen zijn dan vervolgens verbonden aan deze accu.




 

!Voorzie iedere schakeling die je aansluit op het accu van een gepaste zekering!



 

zonnepaneel gemonteerd op een verdraaibare as. Onder de juiste hoek kan men gemakkelijk een openklemspanning bereiken van 20VDC. De precieze positionering en hoek van het zonnepaneel zou ik echter laten afhangen van de maximum stroom die het paneel levert. Daarvoor moet je dus wel een stroommeting doen en dus ook een belasting aansluiten. In de zomer zal het paneel platter moeten staan omdat de zon hoger aan de hemel staat. Naar de winter toe moet ik het paneel meer laten kantelen omdat de zon lager staat aan de hemel.




 

De laadregelaar aangesloten op de accu De laadregelaar zorgt ervoor dat de accu niet overladen wordt. Wanneer het accu zijn eindladingsspanning bereikt wordt de stroom komende van het zonnepaneel en gaande naar het accu langzaam afgeknepen. Op deze manier wordt de accu niet overladen. De eindladingsspanning bedraagt 13,8VDC.




 

...en toen werd het herfst en de dagen werden somberder.... Algauw bleek dat 1 paneel niet meer genoeg was om de accu op peil te houden. Ook de bomen van de geburen zorgden ervoor dat het aantal uren zonneschijn aan de lage kant was.

Daarom een tweede paneel in parallel met het eerste gemonteerd en de positie van de panelen iets gunstiger tegenover de zon geplaatst maar helaas nog niet ideaal. Ook een stroommetertje ingeschakeld die de stroom van onze zonnepaneeltjes apart of tesamen kan monitoren. De panelen ook meer laten kantelen zodat de stralen van de laagstaande zon beter opgevangen worden zodoende een hogere laadstroom te hebben.







 

2 zonnepanelen in parallel geschakeld. 




 



 

In bovenstaand filmpje zie je dat de stroom algauw naar beneden duikelt als de wolken voor de zon komen te glijden. Het bereik van dit metertje is 500mA. Op het voorpaneel zie je nog 2 dubbelpolige wisselschakelaars. Zo kan je de zonnepanelen apart of tesamen of gewoonweg niks meten maar welke keuze je ook maakt de stroom wordt steevast doorgegeven aan de acculader.



 

schema stroommeter. In de stroommeter zijn ook zekeringen en diodes opgenomen. De diodes zorgen ervoor dat de stromen van de zonnepanelen maar 1 richting uit kunnen namelijk naar de acculader toe. Welke keuze je ook maakt met de schakelaars, alle stroom wordt netjes doorgeven aan de acculader.




 

de 'herfst'- opstelling 




 

latere aanpassingen/verbeteringen die niet op laatste figuur staan:

1)spanningsbewaking accu
2)Accu van 7Ah naar 12Ah
3)dompelpomp in grote ton van 3,8A naar 1,7A